Czy warto jeść pietruszkę?
fot. nadesłane
  Choć pietruszka jest niezwykle cennym i zdrowym składnikiem naszej diety, nie wszyscy znają jej lecznicze właściwości. Należąca do rodziny selerowatych, zawiera bogactwo witamin i składników mineralnych, które korzystnie oddziałują na nasz organizm.
 REKLAMA
  
	Pietruszka jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witamina B12, beta karoten, witamina C, fluor, kwas foliowy, witamina K, chlorofil, wapń, żelazo i niezbędne kwasy tłuszczowe. Występuje w dwóch odmianach: pietruszka korzeniowa – jadalny jest korzeń oraz liście oraz pietruszka naciowa – jadalne są tylko liście. Pietruszka jest idealnym dodatkiem to codziennej diety, trzeba tylko przyzwyczaić się do jej charakterystycznego smaku.
 
 
Ważne składniki odżywcze
 
Pietruszka zawiera bardzo dużo składników odżywczych, między innymi:
Korzyści dla zdrowia
 
Dzięki wielu składnikom odżywczym pietruszka ma następujące zastosowania lecznicze:
   Wprowadzanie do diety
 
Pietruszkę można w następujący sposób wprowadzić do codziennej diety:
Zastosowanie pietruszki w codziennej diecie jest właściwie nieograniczone.
 
 
Efekty uboczne
 
Należy zwrócić uwagę w następujących sytuacjach:
www.strelmedica.pl
  Ważne składniki odżywcze
Pietruszka zawiera bardzo dużo składników odżywczych, między innymi:
- Witaminę C – zawiera jej więcej niż większość innych warzyw, a nawet pomarańczy.
 - Beta karoten – silny przeciwutleniacz, który zapobiega chorobom oczu. Poprawia również odporność oraz chroni przed toksynami i komórkami rakowymi.
 - Kwas foliowy – odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu zdrowego układu krążenia. Wspomaga prawidłowe namnażanie się komórek i ich dojrzewanie.
 - Fluor i wapń – są bardzo korzystne przy rozwoju zębów i kości.
 - Chlorofil – ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. Zwalcza również katar, zapalenie zatok oraz nieprzyjemny zapach potu.
 - Kwas alfa-linolenowy – ważny kwas tłuszczowy, który obniża ciśnienie krwi, zapobiega nowotworom oraz wykazuje korzystne działanie względem mózgu. Spowalnia powstawanie aterosklerotycznych zmian, które powodują twardnienie tętnic i miażdżycę.
 - Śladowe ilości witaminy B12 – która wspomaga układ nerwowy i syntezę DNA.
 
Korzyści dla zdrowia
Dzięki wielu składnikom odżywczym pietruszka ma następujące zastosowania lecznicze:
- Pomaga zwalczać przeziębienie, gorączki i infekcje.
 - Zapobiega próchnicy oraz powstawaniu nieprzyjemnego oddechu.
 - Ma właściwości moczopędne i działa korzystnie przy chorobach nerek.
 - Pomaga zwalczać anemię dzięki wysokiej zawartości żelaza i kwasu foliowego.
 - Wspomaga trawienie, przeciwdziała zapaleniom, reguluje cykl menstruacyjny i zwalcza towarzyszący miesiączce ból.
 - Zwiększa odporność.
 - Oczyszcza krew, dzięki czemu jest używana przy leczeniu chorób wątroby.
 - Zwalcza wolne rodniki, dlatego zapobiega procesom starzenia się, chorobom układu krążenia i nowotworom.
 - Hamuje wydzielanie histaminy przy atakach alergii, dlatego jest używana w leczeniu pokrzywki i innych objawów reakcji alergicznych.
 
Pietruszkę można w następujący sposób wprowadzić do codziennej diety:
- Dodać posiekaną pietruszkę z sokiem z cytryny (jako dressing) do pokrojonych świeżych lub grillowanych warzyw.
 - Użyć pasty z pietruszki, cytryny, imbiru i czosnku do marynowania ryb.
 - Dodać pokrojony korzeń pietruszki do potraw z warzyw, sałatek, surówek i zup.
 - Dodać posiekaną pietruszkę do soku z marchewek, buraków i pomarańczy. Powstanie orzeźwiający, bogaty w witaminy sok.
 - Posypać natką pietruszki sałatki, surówki, ziemniaki i zupy.
 
Zastosowanie pietruszki w codziennej diecie jest właściwie nieograniczone.
Efekty uboczne
Należy zwrócić uwagę w następujących sytuacjach:
- Pietruszka nie powinna być spożywana w nadmiarze przez kobiety w ciąży, ponieważ składniki w niej zawarte mogą wpłynąć na skurcze mięśni macicy.
 - Pietruszka zawiera duże ilości szczawianów, które mogą się skrystalizować i spowodować powstawanie kamieni nerkowych u osób narażonych na choroby nerek.
 
www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
 
 
 
 




