Wszystko o selenie?
fot. nadesłane
  Selen to pierwiastek, o którym mało kto słyszał, a jest on niezwykle ważnym elementem w codziennej diecie. Nie należy bagatelizować jego działania, gdyż jest silnym antyoksydantem. Co to tak na prawdę znaczy? Między innymi opóźnia procesy starzenia się organizmu, broni przed bakteriami i wirusami.
 REKLAMA
   Jak działa selen?
 
Selen uważany jest za jeden z kluczowych pierwiastków, gdyż wchodzi w skład ponad 20 enzymów, które są istotne w przemianach oksydacyjnych zachodzących w organizmie. W ten sposób działają one ochronnie przed wolnym rodnikami, które zaburzają pracę zdrowych komórek i tkanek oraz mogą być jedną z przyczyn powstawania nowotworów. Pośrednio, sam selen ma wpływ na syntezę hormonów tarczycy oraz uczestniczy w przemianach kwasów tłuszczowych. Jego rola jest również bardzo istotna w procesie syntezy DNA i RNA, które stanowią nasz materiał genetyczny. W połączeniu z witaminą E opóźnia starzenie się komórek i tkanek, co więcej pomaga utrzymać ich elastyczność! Jego niska zawartość w diecie może prowadzić do powstanie chorób sercowo-naczyniowych.
 
 
Przyswajalność selenu zwiększa:
 
 
Niedobory występują:
Dawki 900 ug selenu dziennie przez dłuższy czas mogą powodować objawy zatrucia:
   
 
Zawartość selenu w wybranych roślinnych produktach spożywczych:
 
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
  Selen uważany jest za jeden z kluczowych pierwiastków, gdyż wchodzi w skład ponad 20 enzymów, które są istotne w przemianach oksydacyjnych zachodzących w organizmie. W ten sposób działają one ochronnie przed wolnym rodnikami, które zaburzają pracę zdrowych komórek i tkanek oraz mogą być jedną z przyczyn powstawania nowotworów. Pośrednio, sam selen ma wpływ na syntezę hormonów tarczycy oraz uczestniczy w przemianach kwasów tłuszczowych. Jego rola jest również bardzo istotna w procesie syntezy DNA i RNA, które stanowią nasz materiał genetyczny. W połączeniu z witaminą E opóźnia starzenie się komórek i tkanek, co więcej pomaga utrzymać ich elastyczność! Jego niska zawartość w diecie może prowadzić do powstanie chorób sercowo-naczyniowych.
Przyswajalność selenu zwiększa:
- obecność metioniny – aminokwas egzogenny (musimy go uzupełniać z pożywieniem), budujący białka, zawierający siarkę, obecny w produktach takich jak jaja, mięsa, ryby, nasiona sezamu, orzechy brazylijskie oraz produkty zbożowe
 - witamina C, A, E oraz obecność innych oksydantów (beta-karoten, cynk)
 
Niedobory występują:
- w chorobach naczyń krwionośnych
 - u osób chorych na AIDS
 - w ostrym zapaleniu trzustki
 - w chorobach zapalnych
 - u chorych z depresją
 - w retinopatii
 
Dawki 900 ug selenu dziennie przez dłuższy czas mogą powodować objawy zatrucia:
- nudności i wymioty
 - oddech o zapachu czosnku
 - pocenie się
 - łamliwość i utratę paznokci oraz włosów
 - depresję
 
Zawartość selenu w wybranych roślinnych produktach spożywczych:
- Czosnek 14,2 ug w 100 g
 - Kukurydza (kolba niesolona i konserwowa) 0,7 ug w 100 g
 - Fasola biała 1,3 ug w 100 g
 - Soczewica 8,3 ug w 100 g
 
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
 
 
 
 




